10 de desembre 2007

El forn de Ca l'Alegre

Fa poc vam anar al forn de pa de Ca l’Alegre, a fer unes preguntes a la dona del pastisser. Ens va rebre molt bé i va estar molt amable.
Entrevistem la Liliana, que s'ocupa de la botiga.
• En quina hora us aixequeu per fer el pa?
El pastisser s’alça entre les 3:15 i les 3:30.
• Com feu el pa?
Per fer el pa es posa la farina, el llevat, la sal i l’aigua. Segons la proporció de farina corresponen diferents proporcions de sal, llevat i aigua. Es posa l’amassadora i la màquina funciona uns tres quarts d’hora fins que la massa s’ha agafa una consistència que ja es pot amassar. Llavors passa a una altra màquina que se’n diu talladora, que talla peces amb els grams que nosaltres li diem.
Després, va a la bolejadora, una màquina que compacta més la pasta. Seguidament passa a la reposadora, que fa que la pasta comenci a agafar volum i posar-se més tova. En aquesta màquina s’hi està uns 30 minuts. D’aquí passa a la màquina formadora de barres i fa que s’allarguin.
Tot seguit les posem en un armari de calaixos que a sota es posa una tela com de sac i s’hi està mitja hora o tres quarts, més o menys. Finalment, quan la pasta està preparada, la posem al forn i s’hi està mitja hora.
• Hi ha altres maneres de fer el pa?
Sí, n’hi ha d’altres maneres, posant més llevat, fent una fermentació més llarga. Però no ho sabem ben bé, perquè nosaltres no l’hem fet mai d'aquestes maneres.
• Quins tipus de pa veneu?
El pa blanc amb diferents tipus de pes, com el pa de quart, el de mig, el baguet, els panets i els pans redons de mig i de quilo. També fem i venem pa integral.
• A part de pa, que més feu?
La repostería, croissants, enciamades, croissants de xocolata i coques.
• També treballeu a les tardes?
Per les tardes la que treballa sóc jo, el meu home no. El que faig es escalivar el pebrot i l'albergínia per fer coques.
• Sempre veneu tot el pa?
Depèn. Hi ha dies que ens en sobren i dies que ens en falten. Influeix el fet que han canviat per una banda els hàbits de menjar, perquè ara hi ha més reposteria industrial i abans menjàvem més entrepans. I per altra banda, hi ha més punts de venda i això fa que hi hagi dies que ve més gent i altres que no.
• El vostre pa és més artesanal?
Sí. És més artesanal per la manera de fer-lo i com es cou.
• És dura la feina de forner?
És una feina obligada i dura degut als horaris que són nocturns, de nit, i com més festius més feina tenim.
• Sempre us surt bé el pa?
Si no és a causa dels factors externs, que ens treguin la llum, però tret d’això procurem que ens surti bé. El temps també influeix. Si surt alguna cosa malament, jo acostumo a deixar-la més bé de preu.
• Quins dies teniu més feina?
Els dissabtes i les vigílies és com si fos un dissabte i tenim més feina.
Després de fer l’entrevista, li vam donar les gràcies per la seva amabilitat, ens vam acomiadar i vam marxar.
-- Entrevista feta amb la col·laboració de l'Elisabet Solé.

1 comentarios:

Anònim
Diu ...

Ahir, dia 18, me la vaig llegir i em va agradar molt. Jo crec que el pa de Ca l'Alegre és el més bo del món.