08 de novembre 2007

La recol·lecció del panís

A Albesa, gràcies a la construcció del canal Algerí-Balaguer, els camps que antigament eren de secà, ara són d’horta, i més grans.
Un dels cultius, a més a més de la fruita, és el blat de moro, més conegut com a panís. Ara, en aquestes dates, és el moment de la recol·lecció, que es fa amb la collidora automàtica. Agafen un rotlle d’uns sis metres d’amplada, que amb terrenys grans, s’acaba molt ràpid.
Al camp, a part de la collidora automàtica hi van, a més d’un tractor i remolc, també de vegades amb camió. La collidora automàtica, comença a collir per una punta del tros, i va pujant i baixant pel camp. Generalment, les collidores automàtiques agafen entre sis i vuit filades de panís, tal com està sembrat i quan té la tolba plena del gra de panís, aleshores s’aboca als vehicles que estan esperant, per a que quan un va a descarregar, es comenci a omplir el següent vehicle.
La quantitat de quilos que pot donar per hectàrea pot estar entre 14.000 i 16.000 quilos.
El panís es porta als assecadors, degut a que té entre un 19 i un 21% d’humitat. Un cop ja assecat es fa servir per la fabricació de tot tipus de pinsos. La collita del panís ve amb un moment en el qual la fruita ja esta collida, per sort perquè si no els pagesos tindrien molta feina.
El panís és un producte que té molt bon rendiment, i que se’n pot treure bons resultats, sempre que hi hagi aigua al canal.

1 comentarios:

Arnau Piqué
Diu ...

El meu pare també ho fa això i llavors jo també ho conec. Diu el meu pare que es molt cansat perquè de vegades sels i enganxa el panis i amb canyes ho tenen de treure.
Adéu!