02 de novembre 2007

La festa de Halloween

La celebració del dia de Halloween està desplaçant els ritus del Dia de Morts i la festa de la Castanyada, i cada cop es més freqüent aquests dies de veure nens disfressats pels carrers i festes de disfresses que s’anuncien per aquesta nit.
Aquesta festa s’ha fet tant popular degut a les pel·lícules de por que es fan als Estats Units.
He buscat una mica d’informació a internet per saber d’on ve aquesta festa. El Halloween que coneixem avui va començar fa mes de 3.000 anys a Irlanda, allí hi vivien els celtes. Per als celtes, el canvi d'estacions tenia una importància màgica.
A la fi d'octubre i a principis de novembre els celtes celebraven un festival anomenat Samhain. Per a ells, aquesta era una nit molt important ja que era l'últim dia de la collita i el començament de l'hivern. Els celtes creien que en aquesta nit la finestra que separava el món dels vius i el dels morts desapareixia. En la nit del 31 d'octubre les ànimes dels morts tornaven a visitar les cases on havien viscut. Per a mantenir a aquests esperits contents i allunyar els esperits dolents de les seves llars els celtes deixaven menjar o dolços fora de les seves cases, una tradició que es va convertir en el que avui s’anomena trick or treat (“tu em dones i jo no et faig res”) on els nens van de casa a casa disfressats i demanant caramels.
La por i el terror a la nit de Halloween ve d'aquesta creença que els morts tornen en aquesta nit a visitar-nos.
Jo, però, continuo celebrant la festa de la Castanyada com sempre ho han fet els meus pares: un sopar amb els amics on es mengen panellets i es torren castanyes i l’endemà dia de Tots Sants anant al cementiri a posar flors a les tombes dels difunts.

0 comentarios: