01 de febrer 2008

La quaresma

Aquesta setmana el dia dos de febrer hem entrat a la setmana de carnaval o bé quaresma. Comença el dijous gras o llarder que és el primer dia. A molts pobles es fan moltes festes, on és tradició menjar truita amb botifarra, coca de llardons, botifarra d’ou, etc.
Va fins al dimecres de cendra, que és el vuit de març, aleshores comença la quaresma, que es fa l’enterrament de la sardina o al cremar del senyor carnestoltes, és a dir, que s’acaben les festes del carnaval.
En temps dels nostres avis es feia dejuni i reflexió, i acabava quaranta dies després, fins arribar a pasqua. Actualment poca gent segueix aquest dies de privacions. El consum de bacallà anava lligat amb la prohibició de menjar carn, també són típics els bunyols de quaresma.
De totes aquestes festes, que es fan per la quaresma, la que més conec jo, que fèiem a la nostra escola, consistia en fer un dibuix de la vella quaresma amb un cistell ple de bacallà i set potes. Cada setmana se’n pintava una, o sen li treia. I s’anomena “la vella quaresma”.

0 comentarios: