21 d’abril 2008

El castell de Mur

Fa poc he anat amb la meva família al Castell de Mur i al Museu Comarcal de les Ciències Naturals de Tremp. Primer vam anar al museu. A la primera planta hi havia una exposició de l’aigua, t’explicava el cicle de l’aigua, quants litres es gasten diàriament o a l’any,...
Després vam pujar a la segona planta, on hi havia una exposició de quadres sobre els codonys, les pintures exposades estaven fetes per la gent de Tremp. Finalment vam pujar a la tercera planta, la última, hi havia com un túnel amb les diferents eres de la Terra, començava des del Precambrià fins al Cenozoic. Hi havia molts fòssils i tot estava ambientat a cada era, semblava que fossis en un túnel del temps. Això va ser el que em va agradar més. Al costat d’aquesta sala n’hi havia una de més petita on hi havia papallones dissecades. N’hi havia de molts tipus, colors i de diferents llocs del món.
Quan vam sortir vam esmorzar a la plaça del ajuntament i després vam marxar cap al Castell de Mur. El camí era una mica llarg però va valer la pena anar-hi.
Hi havia una guia que ens va ensenyar el castell de dins, ens va explicar que tenia forma de vaixell i que era un castell de frontera que separava el món cristià del musulmà, el castell era d’Arnau Mir de Tost però quan la seva filla, Valença, es va casar amb el compte Ramon V li va donar. Al costat del castell hi ha la Col·legiata de Santa Maria de Mur. Dins de l’església hi havia una pintura que interpretava l’apocalipsi, al 1919, el rector de l’església es va vendre la pintura a un antiquari americà per 7.500 pessetes. Ara la pintura es al Museu de les Belles Arts de Boston i no els volen tornar la pintura.
Ara estan fent una imitació de la pintura, que semblarà l’original. M’ha agradat molt aquesta excursió i he aprés molt sobre aquesta visita.

0 comentarios: