02 d’abril 2008

L'experiència d'un tutor

He aprés que als nens petits els agraden molt els contes. Per llegir els contes s'ha de fer de manera que els nens s'interessin per allò que els expliques, o sigui que s'ha de llegir amb una mica d'entusiasme i fent riure una mica, per a que els nens no s'avorreixin. I també s'ha de fer una mica de teatre i interpretar-ho molt exageradament.
Va molt bé per a mantenir la seva atenció fer alguna pregunta de tant en tant i involucrar-los en la història. S'ha de llegir amb un llenguatge senzill i sobretot hi ha d'haver una actitud adequada, per tant no s'ha d'enjugassar massa al nen, perquè llavors es distreu i no aprén.
Els contes que més funcionen són contes en que hi hagi una mica d'humor, i que alhora faci entrar el nen al conte. Les activitats que convenen més són les de tipus passatemps i les de pintar.
Si he de millorar alguna cosa ho haurien de dir els nens als quals els he explicat el conte. Jo ho he fet el millor que he pogut, però alguna vegada s'han enjugassat més del compte i no sabia com parar-los. Sempre es pot fer millor.
He ensenyat cultura i he contribuït a que als alumnes els agradi més la lectura i tinguin més llenguatge. La resposta dels alumnes s'ha de llegir sobretot amb l'actitud. Per exemple, si un alumne, després del conte ja vol acabar vol dir que no li ha agradat el conte. Però si, pel contrari, després del conte i fer les activitats hi vol tornar el proper dia, vol dir que la feina està ben feta.
L'èxit d'aquesta activitat depén de moltes coses: de com expliques el conte, de com fas les activitats, de l'actitud, del comportament i, sobretot, que el conte sigui interessant per als nens. Si hi ha un conte que és horrible, per molt bé que l'expliquis, el nen s'avorrirà i perdrà l'interés per a la lectura, que és molt necessària en aquesta edat.
Em sembla molt bona la idea de repetir-ho amb contes inventats per nosaltres. Així serà una activitat nostra al cent per cent. Crec que si aquesta activitat que hem fet als nens de P-5 ha sortit bé, per què no pot sortir bé explicar els nostres meravellosos contes als nens?
Però ara bé, no serà tan fàcil fer-ho com dir-ho. Si he de dir la veritat, costa molt més inventar un conte per als nens petits que no pas fer-ne un de normal. A part, també s'han de fer dibuixos, i no tothom té traça en això. És un gran repte.

1 comentarios:

Unknown
Diu ...

Em quedo parat amb la lucidesa del Sergi i la seva maduresa en explicar d'una manera tan clara i tan realista una feina tan interessant, però alhora tan difícil. Si segueixes així, no m'extanyaria que acabessis estudiant la carrera de mestre.
Ànim i no oblidis que que tu també ets un alumne i tens un tutor.

Alfonso