12 d’abril 2016

LA SARDANA

La sardana és una típica i famosa dansa Catalana. Existeix des del segle XVI, però la que avui en dia ballem és més moderna. Es pot anomenar sardana, al ball i a la música que l’acompanya. La formació que interpreta la música (habitualment) és la cobla, formada per 12 instruments, la tenora, el tible, el flabiol i el tamborí (típics catalans), el contrabaix, la trompeta, el tambó i el fiscorn, tocats per 11 músics. Sol ser amb compàs binari de 2/4 o 6/8.
Aquets ball el pot ballar tothom qui vulgui. No hi ha nombre determinat de persones que la puguin ballar. Les persones que ballen sardanes s’anomenen sardanistes.
La sardana consisteix en homes i dones col·locats alternativament agafats de la mà formant una rotllana i mirant al centre; qualsevol persona es pot afegir mentre fan el ball excepte que sigui una exhibició o un concurs. La sardana es balla d’esquerra a dreta puntejant amb els peus els compassos de la música. Costa més de ballar del que sembla, consta de “tirades” i n’hi ha de curtes i de llargues; els sardanistes han de saber identificar els canvis de ritmes. Hi ha gent de diverses poblacions que ballen sardanes, i s’organitzen amb colles. Cada colla fa els seus propis balls i assaja als seus sardanistes. Els sardanistes quan van a una exhibició o un concurs vesteixen d’una manera peculiar; les dones porten una camisa, unes faldilles ben amples i unes sabates d’espart lligades als turmells i els homes porten una camisa, una faixa, uns pantalons i unes sabatilles d’espart lligades als turmells. Els colors de la roba canvien segons la colla sardanista.
Però qualsevol persona que balli sardanes no li cal portar aquest vestuari.

La sardana, al 2010, va ser inscrita per la Generalitat de Catalunya al “Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya” i declarada element festiu patrimonial d’interès nacional.

0 comentarios: