12 d’abril 2016

LA SARDANA

La sardana és una dansa popular catalana i és el ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana i puntejant amb els peus al compàs de la música.

L’origen de la sardana és desconegut. A partir del segle XIX es considera que es crea la sardana amb el contrapàs. El contrapàs era el nom d’unes danses que es ballaven, en les quals es troba l’origen de la sardana actual.
La formació que habitualment interpreta  la música és la cobla. La cobla és l’orquestra popular de la sardana. Consta de 12 instruments. Uns dels instrument són la tenora, el tible, el flabiol, el tamborí... Aquests instruments són típics catalans.
El ball és més complicat del què sembla. Els balladors han de comptar el nombre de passos, així com identificar els canvis de ritme, volum i d’altres motius musicals per a interpretar-ho correctament.
La sardana s’estructura en diverses parts, anomenades tirades. De tirades n’hi ha de dos tipus, llargs i curts.

Per ballar sardanes no cal un vestuari molt concret. Ha de ser roba còmoda per a poder fer els passos de manera adequada. Les persones que participen en concursos de sardanes, sí que han de dur un vestuari determinat.

Les dones han d’anar amb una faldilla ampla i per sota els genolls, unes sabates d’espart lligades als turmells, una camisa blanca i una xarxa al cap recollint els cabells.

Els homes han de dur uns pantalons foscos, una faixa, el mateix tipus de sabates que les dones i a la part de dalt una camisa.

L’espardenya és un calçat que té la sola feta d’espart o de cànem. Es fa servir per ballar sardanes.


La sardana va ser temporalment prohibida durant la dictadura franquista com a símbol nacional.

0 comentarios: