12 d’abril 2016

LA SARDANA


 LA SARDANA

La sardana és una dansa popular considerada com a ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana i puntejant amb els peus els compassos de la música que interpreta la cobla. 
La sardana tal com la coneixem actualment data de mitjans del s. XIX, tot i que també diuen que té els seus orígens a Grècia, quan es ballava en rotllana. Des d'aleshores s'ha cultivat sense parar, de manera que hi ha més de trenta mil partitures de sardanes.
Per a ballar la sardana, un nombre indeterminat de dansaires formen una rotllana agafats de les mans i mirant al centre, ballant cap a dreta i esquerra amb un tempo bastant estable. Els components de la rotllana han de ser preferiblement parelles formades per home-dona, però només cal un mínim de dues persones agafades de les mans per a considerar que ja han creat una rotllana.
Les sardanes no són un ball excloent, és a dir, les pot  ballar tothom qui ho desitgi i els balladors no cal que tinguin parella per poder entrar en una rotllana. A més, poden entrar-hi en qualsevol moment de la sardana, excepte quan és un concurs o exhibició.
La sardana té només dos passos principals, anomenats curts i llargs. Cada successió d'aquests compassos iguals s'anomena tirada.
Hi ha diferents tipus de sardanes, encara que els principals són: Sardana de concert Sardana coral Sardana obligada.
Els dansaires han de portar un roba típica per ballar sardanes en exhibicions. Les dones han de portar una faldilla per davall dels genolls; una  camisa blanca i unes espardenyes  d’espart lligades als turmells; i el cabell recollits. Els homes han de dur una camisa blanca, uns pantalons  de colors foscos una miqueta arromangats pels turmells, el mateix tipus d’espardenyes que les dones i una faixa vermella lligada a la cintura. 

Hi ha molta gent que balla sardanes, per això s'han anat creant col·lectius que la ballen anomenats "colles sardanistes".

0 comentarios: