15 de febrer 2016

La granja de la Clara

El passat dia 22 de gener vam anar a veure la granja de la Clara. Com que amb el cotxe de la Clara i el de l’Anna Arderiu no hi cabíem la meva mare la meva mare també ens hi va portar. Quan vam arribar a la granja, la Clara, va haver de tancar el Llampec (el seu gos) perquè a algunes persones inclosa jo ens feia por. La mare de la Clara ens va començar a explicar curiositats sobre els conills i la seva granja. Tenien 5 naus obertes i 1 nau tancada. Les naus obertes eren manuals, havien de repartir ells el menjar, en canvi les tancades les tenien una mica mecanitzades, tenien unes vagonetes dins de les quals hi tenien el menjar, i per repartir havien de obrir una palanca i espentejar-la perquè caigués el menjar. Aquestes vagonetes s’omplien clicant un botó, llavors per un tub queia el menjar. Ens va explicar que a les naus obertes tenien conills per engreix, i femelles amb les seves cries, amb palla i safatans. Ens van explicar que els aliments eren farratges i cereals, però que portava una mica de medicament i que al 2017 o al 2018 prohibirien posar medicament al pinso. Els conills d’engreix des de que neixen fins que el portaven a l’escorxador passava uns 45 dies. A l’escorxador només volien els conills entre 1,800kg  i 2,200kg, i quan passaven d’aquest pes ja no els volien.
Els conills són molt al·lèrgics als medicaments. Són uns animals que tenen molts problemes de ventre. Les 2 malalties que els poden arribar a matar són, una que es vacuna a les femelles 1 vegada al mes, aquesta malaltia és com una grip que es va passant a poc a poc, en canvi l’altra malaltia  es vacuna 1 vegada a la vida i si no estan vacunats i l’agafen es moren a l’instant. El següent que ens va explicar va ser la reproducció. Ens  va explicar que treien el semen dels mascles i el barrejaven amb un líquid alimentari perquè no es fes malbé. Llavors ens va dir que les conilles no tenen ovulació i en el moment que el mascle les monta ovulen però com que ara s’inseminen artificialment,  llavors seguidament d’haver-los hi posat el semen, les punxen amb un líquid perquè ovulin, aquell líquid són hormones.
Cada cop que crien solen tenir entre 8 i 10 fills. Els quals serviran per engreixar i portar a l’escorxador, treure’ls-hi el semen o seran femelles per criar. Una vegada a la setmana treuen tota una nau oberta de conills per portar-los a l’escorxador.
En conclusió m’ha agradat molt visitar la granja de la Clara perquè he après moltes coses noves que no sabia i curiositats sobre els conills.

0 comentarios: