08 de novembre 2013

Excursió a Sant Llorenç de Montgai


El dia 1 de octubre del 2013 els nens i nenes de cicle mitjà i cicle superior vam anar d’excursió a Sant Llorenç de Montgai.

El dia va començar esperant al pati a la senyoreta per veure si arribava. Tots estàvem molt emocionats i els uns als altres ens ensenyaven les nostres motxilles, que portàvem per dinar... la senyoreta va arribar i tots junts vam anar cap a l’autobús. Vam deixar les motxilles al maleter i vam pujar.

Amb una amiga meva que es diu Chanez i dos  amigues més vam anar al final de tot, als últims seients. Jo i la Chanez a l’autobús escoltàvem cançons i cantàvem i ballàvem. Quan em vaig adonar, ja havíem arribat. Vam baixar de l’autobús i vam recollir les motxilles. Vam anar a una petita placeta on les vistes al riu eren espectaculars. Vam fer fotos i ens vam asseure al terra en un racó d’aquella plaça. Vam menjar una mica d’esmorzar i vam beure una mica d’aigua i vam poder parlar una estona.
.

Després d’acabar-nos tots els esmorzars vam anar tots junts a la zona habilitada per fer uns tallers. Per arribar-hi havíem de pujar una pujada i després al cap d’una estona ja s’hi arribava. Quan vam arribar a la zona estàvem tots molt cansats i suats perquè feia molta calor. Vam beure una mica d’aigua i vam deixar la motxilla a baix de tot i vam pujar a una mena de cabaneta. El monitor ens va explicar una mica què faríem i vam fer una activitat. Després ens van separar en grups: els de 3r eren un grup, els de 4t junt amb uns quants nens de 3r eren un altre grup, els de 5è juntament amb tres nenes de 6è eren un altre grup i el quart grup eren els altres de 6é.  


Quan vam sortir de la cabaneta havíem d’agafar una catifa on ens asseuríem tota l’estona durant les activitats. Nosaltres vam començar fent farina com feien els prehistòrics. Ens vam seure davant de dues pedres una era bastant grossa i l’altra d’una mida mitjana. El monitor ens va donar un drap que havíem de posar davall de la pedra més grossa. A continuació ens va posar una mica de blat  damunt de la pedra més grossa. Ens va explicar que havíem d’aixafar el blat amb la pedra més petita i que sortiria un polsim blanc (la farina) i l’havíem de posar damunt del drap. Quan el monitor ens cridés havíem de portar el drapet i posar-lo damunt d’un pot molt gros de fusta. Després havíem de pressionar els granets amb la farina cap a vall i llavors baixaria la farina i es quedarien els granets de blat damunt. A l’acabar tots vam anar a la pròxima activitat.

L’altra activitat consistia en fer-nos un collar amb petxines i intentar afilar una pedra per fer una eina. Ens vam seure darrere d’una pedra bastant grossa i al costat n’hi havia una de més petita. La monitora ens va explicar que havíem de llimar la punta de la pedra més petita rascant-la amb la més grossa. Després d’una estona llimant-la la monitora ens va fer parar. Ens va donar una petxina i un cordill. Havíem de fer-li un forat a la petxina i després passar el cordill pel forat i ja teníem el collar. Vam començar a llimar, a mi em va costar una mica però ho vaig aconseguir. Tots ens el vam posar i la senyoreta ens va fer el nus, després vam anar a la següent activitat: consistia en caçar amb la llança i l’arc.  Vam començar amb la llança. No se’ns va donar gaire bé. 

Després vam tirar amb arc, aquesta vegada se’ns va donar millor. A l’acabar ens van deixar tornar a tirar amb arc. Vam anar cap a la següent activitat, havíem de fer un pot amb fang. Ens van donar una bola de fang i després l’havíem de posar dintre d’un pot i  posar el fang pels costats al fons i per tot arreu fins que quedés totalment recobert. Per treure’l de dins del pot havíem de pressionar els costats i li havíem de donar uns copets al fons. Després  el vam deixar en una capsa i vam anar a beure. Ens vam acomiadar dels monitors i vam marxar per anar a dinar. Vam passar una altra vegada pel mateix camí que havíem recorregut al matí i vam arribar a la placeta. Vam treure els entrepans, macarrons, amanides... de la motxilla i vam començar a dinar. Una vegada que haguéssim acabat de dinar podíem jugar una estona. Jo i les altres nenes de sisè vam anar a fer-nos fotos amb la càmera d’una amiga meva que es diu Laia.

Després ens vam asseure al costat de les nostres motxilles  i vam mirar les fotografies que havíem fet. A continuació vam marxar cap a la zona habilitada per fer activitats una altra vegada. Vam recórrer el camí i vam arribar a la zona. Vam beure aigua i vam descansar una mica perquè feia bastanta calor. Van començar separant dos grups. Cinquè pintaria com a la prehistòria i nosaltres els de 6è aniríem a tallar sílexs. Ens van començar explicant que havíem de fer. A continuació ens van donar unes bossetes amb una banya i una pedra. Ens van dir que havíem d’anar a buscar una pedra de sílex. 

Una vegada que tothom tenia una pedra de sílex ens van dir que havíem d’agafar una pedra que hi havia al costat d’un gran arbre. La vam agafar i després ens van donar uns guants unes ulleres i un tros de cuiro per protegir-nos perquè el sílex talla molt. Vam començar picant i picant amb la pedra i ens van sortir uns trossets. Després amb aquells trossets de sílex havíem de fer un dentat que consisteix en què amb la banya havíem de trencar trossets per fer com un ganivet. Ens van donar unes capsetes on guardaríem el sílex. Després vam anar a la següent activitat:  ens van donar unes fitxes i ens van explicar quines eines utilitzaven els prehistòrics per pintar les coves i per què pintaven... ens van dir que ens havíem d’inventar un símbol per a que signifiqués alguna cosa. El meu signe era un quadrat amb una línia al mig amb dues estrelles al cantó que volia dir: “anem a caçar”. 

Després vam anar cap a una paret que tenia la rugositat de les coves i en una vora hi havia una taula amb diferents pintures. Aquella activitat consistia en que havíem d’agafar pintura amb el dit i pintar les parets com uns prehistòrics. A l’acabar l’activitat ens vam rentar les mans i vam marxar.  A l’arribar a la placeta vam berenar una mica i vam pujar a l’autobús. El conductor ens va posar una pel·lícula. Jo i la Chanez (la meva companya que anava amb mi a l’autobús) per no avorrir-nos parlàvem. Sense adonar-nos-en  ja vam arribar a Albesa. Vam baixar de l’autobús i vam agafar les motxilles, la meva mare m’estava esperant. Li vaig ensenyar tot el que havíem fet. Va ser una excursió molt divertida.  

0 comentarios: