07 de novembre 2013

Excursió a Sant Llorenç de Montgai

El dimarts dia 1 d'octubre, els alumnes de cicle mitja (3r i 4t) i els de cicle superior (5è i 6è) vam anar al camp d'aprenentatge de la Noguera.

A les 9:00, vam marxar d’Albesa, i a les 9:30-10:00 ja estàvem  allà.
Quan vam arribar, ens vam ficar a  esmorzar a una “placeta” que hi havia allà. Mentre esmorzàvem, fèiem el ruc per allà.. Vam acabar d’esmorzar, i vam anar al lavabo, per canviar-nos, rentar-nos les mans..
Al sortir del lavabo,  els monitors es van presentar. Eren el Toni, la Sònia i la Yoli. La Yoli era una monitora nova, que havia començat aquest any.

Al acabar de presentar-se els monitors, vam anar a un lloc, que era com una cabana de prehistòrics. Allí, el Toni ens va fer com una mena d’explicació del Paleolític. Els estris que feien servir per caçar,  amb que feien la roba.., i quan el Toni va acabar d’explicar-nos tot el de la prehistòria, ens vam dividir en 4 grups, 3r, 4t, 5è i 6è; com que a 5è només hi ha dos nenes, la senyoreta, ens va dir a la Tresa, l’Anaïs i va jo, que anéssim al grup de 5è, així seriem més nenes.

Hi havia 4 activitats, a cada activitat hi havia un monitor. Els monitors de les activitats eren, el Toni, la Sònia, la Yoli i la “Gezabel”, a la que tots li deien Geza.

La primera activitat que ens va tocar fer, era la de fer un collar de petxina. La monitora de l’activitat, era la Yoli. Primer, ens va fer una explicació de que tractava l’activitat. Quan va acabar, ens va donar una petxina, i sobre una pedra molt gran, començar-la a rascar fins que a dalt de tot de la petxina, et sortiges un foradet. Llavors la Yoli ens va donar una corda que havíem de passar pel foradet de la petxina. I ja tenies un collaret de petxina ben bonic!

La segona activitat, era de “caçar”, i la monitora , era la Geza. A aquesta activitat, hi havia un llop de plàstic, una mica més lluny d’on estàvem nosaltres. La monitora, ens va ensenyar dos maneres de tirar: amb fletxa i arc, i amb “llança”; ho vam fer bastant bé per ser la primera vegada, però ningú va tocar el llop.

La tercera activitat, tractava de fer una mena de bol de fang. La monitora, era la Sònia. Ella ens va donar com una mena de bol fet de palla, i un bon tros de fang. En aquesta activitat, havíem de ficar tot el fang que ens havien donat, dins del bol de palla fins que ens quedes la forma, i no ens quedes cap escletxa.. Quan la Sònia, veia que de dins ja estava prou bé de dins, ens el treia del bol, i l’havíem d’arreglar de fora. I després, al col·legi, l’havíem de ficar al forn perquè es cogués, i després, es torna rígid, per poder-hi beure la llet, menjar-te la sopa..

I la quarta i ultima activitat, era de fer farina. El monitor, era el Toni, i ara us explicaré com es fa la farina. Primer de tot, ens vam seure davant d’una pedra, i el Toni, ens va donar un bocí de sac foradat, on havíem de tirar el blat que s’havia convertit amb farina. Llavors, el Toni ens va donar uns quants granets de blat, i nosaltres, damunt d’una pedra, l’havíem d’anar picant, fins que quedes com la farina, i quan ja haguéssim acabat de fer això, havíem de tirar la farina al bocí de sac. Després de fer això,  el Toni, tenia com un bol bastant gran fet de fusta, on al damunt, havíem de posar el bocí de sac, i llavors el Toni, pels costats, tibava el bocí de sac, perquè així, nosaltres el fregàvem, i la farina, es quedava al bol, i els granets de blats mal tallats, es quedaven al sac. Al acabar l’activitat, vam esperar a que tots els grups acabessin de fer les activitats, i quan ja estàvem tots els grups preparats amb les motxilles i tot, vam anar cap a dinar, al mateix lloc que vam anar a esmorzar.



Vam arribar a la placeta on havíem de dinar, i totes les nenes de 6è, i el Dídac (el germà de l’Ester) ens vam seure al mateix lloc i vam començar a dinar.

Al acabar de dinar, ens vam estar una estona jugant per allí, i després, ens vam dividir en dos grups, cicle mitja (3r i 4t) i cicle superior (5è i 6è).

Els de 5è i 6è, vam tornar al lloc on havíem anat després d’esmorzar, i els de 3r i 4t, em sembla que es van quedar per allí, però no se segur on van anar.

Quan vam arribar al lloc que havíem de fer les activitats de la tarda, hi havia dos activitats, una que tractava del sílex, i que el monitor era el Toni, i a l’altra, ens ensenyaven objectes de la prehistòria, i abans de marxar, ens van deixar pintar a unes parets, que  estava feta de fibra de carboni, que significava que era les parets de la cova dels prehistòrics, i les monitores eren la Sònia i la Yoli.

Ens vam dividir en 2 grups, 5è i 6è, i els se 6è, vam començar per l’activitat del sílex; quan estàvem tots asseguts i callats, el Toni ens va fer una explicació del que havíem de fer, i com que havíem de picar al sílex amb còdol, ens vam tenir que ficar unes ulleres especials perquè no ens toquessin trossets de sílex als ulls, i uns guants perquè no ens talléssim. Després ens van donar una bosseta on hi havia una banya per  modificar el sílex i un còdol més petit per a trencar-lo amb més precisió. Quan vam acabar de fer l’activitat amb el sílex ens van donar una capseta petita (que l’havíem de muntar nosaltres, i ens va costar una mica) per a guardar-lo, i vam passar a la següent activitat.

A la següent activitat, la Sònia, que era la monitora, ens va ensenyar uns objectes de la prehistòria, reals però eren una copia, quan ens van acabar d’ensenyar els objectes, vam pintar com els prehistòrics a aquelles parets de fibra de carboni que significaven les parets dels prehistòrics.

Quan vam acabar les activitats, vam tornar a aquella placeta on vam esmorzar i dinar, per anar a berenar i al acabar de berenar, ens va venir a buscar l’autocar i vam anar cap a casa.

Aquesta excursió, em va agradar molt!!

0 comentarios: