10 d’octubre 2013

Excursió al Camp d'Aprenentatge de la Noguera

L’1 d’Octubre de 2013 els nens i nenes de cicle mitjà i cicle superior vam anar al camp d’aprenentatge de la Noguera, a Sant Llorenç de Montgai. En aquesta excursió vam fer activitats relacionades amb l’època del neolític.

En arribar al poble vàrem esmorzar i a continuació vam començar a caminar fins al camp d’aprenentatge. Allí vam fer quatre grups que eren els següents: els de tercer, quart, cinquè i sisè. Com que els de cinquè eren molt poques nenes hi van anar tres nenes de sisè: la Laia, la Tresa, i l’Anaïs. Els de sisè vam començar amb la primera de les quatre proves que era de fer farina. Aquella prova va divertida perquè vàrem moldre grans de blat com ho feien els cavernícoles del neolític. L’activitat consistia en que en Toni, que era un monitor, ens ficava un  grapat de grans de blat damunt d’una pedra gran i nosaltres amb un còdol més petit picàvem als grans per a que es trenquessin i  llavors quedava la farina, finalment la ficàvem en una tela damunt d’un bol de fang i fregàvem perquè caigués la farina refinada.

A la pròxima activitat primerament vam afilar pedres i després vam fer-nos uns collars de petxina que en aquella època  eren molt valuoses, perquè en el recinte que vivien no hi havia mar. Per a fer aquest collar vam agafar una petxina i la vam rascar en una pedra més grossa fer a que amb la fricció es fes un forat i a continuació hi vàrem ficar un fil.


A la següent activitat vam practicar el tir amb arc i amb llança. Primer ho vam fer amb llança i la veritat no ho vaig fer molt bé i amb l'arc ho vaig fer una mica més bé.

I finalment a l’última activitat del matí vam fer un bol de fang. Primerament ens van donar un tros de fang i el vam pastar i després el vam  ficar dins d'un bol de palla i pressionant vam fer que és quedessin marcades les vetes del bol de palla al de fang i després al col·legi ho courem.



A la tarda els nens de cicle mitjà van anar a un jaciment geològic i els nois de cicle superior vam fer talls bonics de sílex i desprès vam pintar en les parets com si fóssim prehistòrics.
Els nois de sisè primer vam començar tallant sílex. Per mesures de seguretat ens vam ficar unes ulleres protectores, uns guants i una pell a la cuixa. En Toni ens va donar una pedra grossa de sílex i nosaltres amb un còdol vam anar trencant fins que sortissin trossos molt bonics de sílex. Llavors amb un tros de banya de cérvol vam anar fent dentetes com si fos un ganivet de tallar pa. Després per mesures de seguretat vam ficar els trossos més bonics en una capseta de cartró.

En l'altra activitat de tarda vam pintar com els cavernícoles en una paret de fibra de vidre, que és molt semblant a la pedra. Primer vam fer una fitxa en la que primer ens explicava alguns dels signes que utilitzaven ells i què significaven i en l'altra part de la fitxa vam dibuixar el nostre propi signe i havíem de ficar el seu significat. Després vam anar pintant a la paret amb els dits els nostres símbols.


Espero que us hagi agradat aquesta excursió i us recomano d’anar-hi.

0 comentarios: