25 de novembre 2011

Com va conseguir Colón descobrir Amèrica?

Durant les vacances vam anar a visitar tot un muntatge sobre les caravel·les de Colón i el descobriment d’Amèrica.

El 3 d’agost del 1492 Colón va sortir de Puerto de Palos “Riu Tinto” amb la nau Santa María acompanyada de les dos caravel·les, la Niña i la Pinta.

Però la història no comença aquí, Colón “diuen” que va néixer a Gènova (no se sap).

Colón volia ser el primer d’anar a la India pel mar, però no tenia prous diners per construir vaixells, llavors va anar a demanar ajuda als reis catòlics, però no el van poder ajudar perquè acabaven de sortir d’una guerra, durant set anys va estar vivint en un monestir i demanant diners, fins que un monjo que havia estat molts anys confessor de la reina catòlica va aconseguir que els reis li donessin els diners.

Per fi Colón va construir dos vaixells: la Pinta i la Santa Maria. Va anar a Puerto de Palos a buscar tripulació, però ningú no hi volia anar per dos motius: el primer, és que pensaven que estava boig i el segon també creien que quan s’acabés el mar caurien i se’ls menjarien els monstres marins.

Però els germans Pinzón van aconseguir convèncer a la gent per pujar als vaixells. Llavors aquests germans van acabar de construir l’última caravel·la, la Niña.

Van sortir de Puerto de Palos les dos caravel·les, la Pinta i la Niña, i com a nau principal, la Santa María.

Van estar en mig de l’oceà molts i molts dies fins que la tripulació es va anar queixant de que no arribarien, els mariners s’anaven posant tristos, llavors Colón els va prometre que si no arribaven en tres dies tornarien.

Al segon dia, Diego de Triana va cridar “Tierra a la vista”, Colón al sentir això es va posar molt content.

A l’illa on van arribar li van posar “Isla de Sant Salvador”, perquè si no l’haguessin trobat haurien d’haver tornat, tal com va prometre Colón.

Però a la tornada, el 25 de desembre de 1492, per mala sort la nau Santa María va embarrancar, primer van pensar de pujar a la gent a la Pinta i la Niña, però no hi cabien i pesarien massa.

Amb les fustes de la Santa María van construir un fort que li van posar “Fuerte de Navidad”, perquè va ser el 25 de desembre que va embarrancar.

A la tornada, Colón va navegar damunt de la caravel·la Niña, perquè era la més ràpida de totes i volia rebre tots els mèrits.

Quan Colón va arribar, tots els mariners es van posar molt contents de poder tornar a veure les seves famílies i va anar a donar les gràcies als germans Pinzón per poder aconseguir la Niña.

Curiositats sobre el descobriment:

-Com van fer les caravel·les?
Els portuguesos no volien que els espanyols els copiessin les caravel·les, perquè eren molt més ràpides, però per força havien de passar pel costat d’Andalusia, llavors uns dibuixants van copiar les caravel·les amb totes les seves parts i així es com les van construir.

-Perquè la Niña era la caravel·la preferida de Colón?
Perquè era la més ràpida de totes i Colón volia rebre tots els mèrits quan arribés a Espanya.

-Què significa la frase “salvats pels pèls”?
Si us hi heu fixat a les pel·lícules, tots els mariners porten els cabells llargs, ja que abans no sabien nedar i si es deixaven els cabells llargs com que amb les onades els hi suraven, el Déu Neptú els podia agafar pels cabells i salvar-los pujant-los dins al vaixell.

1 comentarios:

Arnau farrús
Diu ...

En aquest text t'hi has deixat la pell, es nota que en saps molt de història.

Et felicito!