11 d’abril 2011

La vil·la romana del Romeral

A continuació us explicaré alguns aspectes i curiositats de la Vil·la Romana del Romeral, situada al terme d'Albesa.

Vil·la

Josep Bo va descobrir la vil·la romana del romeral, estava sembrant amb el tractor i va veure que arrencava pedretes de colors, va avisar a l’alcalde i els arqueòlegs van excavar fins que van trobar la vil·la.

La vil·la romana del romeral està a 4 km del poble. Està al final del terme d’Albesa, a tocar del terme d'Algerri. Vil·la amb ela geminada vol dir “masia”, es on viuen els amos, el treballadors, els criats, etc. Es una casa de base quadrada amb molts mosaics, perquè l'amo volia que quedés bonica. L'últim amo que tenia aquesta vil·la hi feia negocis.

Jardí

Hi ha un jardí al centre de la vil·la, es diu peristil. Al centre hi acostuma a ver una font i pels costat esta ple de plantes. Al jardí hi havia camins perquè poguessin passejar. El jardí tenia 900 metres quadrats (30m per 30m.

Medusa

La medusa era una de les tres gorgones, l'única mortal. Les 3 Gorgones eren filles de dues divinitats marines, Forcis i Ceto. El seu aspecte era terrible: del cap li creixien serps en comptes de cabell, el cos el tenia recobert d'escates de drac. La medusa i les gorgones, en el seu somriure lluïen un parell d'afilats ullals de senglar; les seves mans eren de bronze i els seus dos ales d'or, el que no els impedia utilitzar-les per volar, i, si miraven directament a algú als ulls, al moment el deixaven petrificat. Els romans van guardar la medusa expressament sota terra. Era una font d’aigua que es trobava al jardí.

Cisterna

L’aigua de la pluja que s’escolava per les teulades era recollida i conduïda cap a les cisternes on s’emmagatzemava com una petita reserva per a les necessitats de la vil·la, tal vegada per a la cuina.


La habitació principal de la Vil·la tenia forma de L, perquè no entressin corrents d’aire.

Els mosaics, presents en moltes parts de la Vil·la, eren com rajoles. Cada peça es diu tesela, cada pesa feia 1cm quadrat. Els mosaics tenien 7 colors diferents. Les pedres de la paret eren del riu.

El menjador d’estiu era molt espaiós, les pedres mes grans marcaven l'entrada, no hi havia paret, tot era la porta, al mig del menjador havia com tres sofàs.

Cada teula té la seva pròpia marca, per saber de qui era cada teula. A l'octubre fara 50 anys que s’haurà descobert.

Recomano a tota la gent que la vagi a visitar.

0 comentarios: