10 de març 2008

Les gelades als fruiters

Quan comencen a florir els fruiters, les gelades són un perill per als pagesos. Aquest any la floració, s’ha avançat uns quinze dies segons els últims anys, segurament a causa del canvi climàtic que tant se’n parla.
Els pagesos d'Albesa tenen diferents maneres de evitar aquestes gelades. Encenen uns pots especials de cera que es col·loquen a cada arbre i a l’encendres fan pujar la temperatura, també fan servir l’aspersió que consisteix en tirar aigua a l’arbre abans de que la temperatura estigui a zero graus, perquè quan baixi la temperatura per sota de zero l’arbre ja estigui humit i pugi fer una capa de gel que protegeix la flor de l’arbre. Aquesta capa de gel que es farà no deixarà passar de zero graus i la flor estarà protegida.
El dijous i el divendres el meu pare a tingut que posar en marxa l’aspersió. Els meteoròlegs ja els van avençar que serien dos nits molt fredes ja que havia nevat a les muntanyes del Pirineus.
L’hora que s’ha tingut d’obrir l’aspersió aquest dos dies ha estat a les dos de la matinada fins a les nou del mati, ja que no es pot parar fins que la temperatura esta a dos o tres graus damunt de zero o bé quan el gel es comença a desfer.
Cada pagès a la seva finca per saber quan a d’engegar l’aspersió o parar-la te instal·lat un termòmetre.
Per saber quines són les nits més perilloses a la cooperativa d’Albesa hi ha un termòmetre on cada dia et diu de com serà la nit, llavors s’apunta a una pissarra si serà una nit amb perill o sense. Llavors els pagesos acostumen a passar a última hora de la tarda per tenir una idea del que farà aquella nit.

1 comentarios:

Arnau Piqué
Diu ...

Bona entrada. El meu pare també hi va tenir que anar i pel que fa el Dídac m'ha explicat que el seu sei va passar tota una nit. Es una feina molt dura. I més si no tens antigel.