28 d’octubre 2007

Què farem, què direm?

Títol: Què farem, què direm?
Autor: Pep Coll
Editorial: Cruïlla
Idioma de publicació: Català
Pàgines: 168
Gènere: Aventures

Aquest llibre, és realment interessant. Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) és filòsof i professor de llengua i literatura catalana. Com a escriptor ha fet novel·les infantils i juvenils, teatre, guions per a televisió, articles per a diaris i revistes, novel·les per a adults...
Amb Què farem, què direm? va guanyar el premi Gran Angular 1991 i el Crítica d'Or 1993.
Una de les coses que m'agrada més, és la manera en que s'expresa, perquè a part d'explicar una història, utilitza velles paraules i expressions del Pirineu.
El llibre va d'una nena, la Bet, que fa una visita al Museu Etnològic, i en aquesta, es mira totes les vitrines i les seves explicacions. Quan ja volia marxar, en veu una que té a dins els minairons, una mena de follets molt útils. Ella, decideix robar-lo's.
S'ho passa d'allò més bé, els minairons, són follets que quan els treus del canut et diuen:
- Què farem, què direm?
I si no els manes feina en deu segons, et fan la feina allà mateix, és a dir, que et maten. Abans, la gent gran els utilitzava per portar fusta d'aquí cap allà, i se'ls robaven els uns als altres. Si tu ets l'amo dels minairons, i algú els hi mana una ordre, ja no poden ser mai més els teus esclaus. Però la Bet, no vol pas que treballin. Ella vol que li expliquin coses.
A vegades, però, també els fa pencar: fer de polls al cap de la gent, escriure una redacció de cent paraules, entrar al disc dur de l'ordinador de la seva mare, ficar-se dins d'una rentadora i fer-la anar pel carrer, o participar en un partit de bàsquet.
Un dia, en una visita a Barcelona, a la Bet li roben la bossa. A dins hi havia el canut! Però no tarda massa en contactar amb una dona que la vol ajudar i enviar-li el que li van robar per correu. També llegeix al diari que hi ha una mort misteriosa d'un carter. Al lloc dels fets s'ha trobat un canut buit.

0 comentarios: