08 de maig 2007

La cooperativa Sant Roc

La cooperativa del nostre poble, anomenada "Agrària Sant Roc d'Albesa", es va fundar l'any 1964. Està situada a camí del riu. Està formada per molts socis i dirigida per un consell rector que té president, vicepresident, secretari, tresorer, i vocals. Aquestes persones miren que vagi bé el seu funcionament en benefici dels socis.
Hi ha diverses seccions:
- Secció de fruita: és la base principal d'aquesta cooperativa, abans al magatzem s'embalava fruita. Hi treballaven, aproximadament, unes 20 dones. Després quan la cooperativa es va associar amb Actel, tot això es va passar a la central de Térmens.
- Secció A.D.V: serveis per fer els tractaments de les finques, per les plagues que hi pugui haver.
- Secció de cereals: els producte que es fan més són ordi i panís o blat de moro. De vegades també s'ha fet gira-sol, colza i alfals, però amb menys producció.
- Secció de subministraments: venen adobs, pesticides i productes diversos per als socis.
- Secció de pinso: aquesta secció està pràcticament estabilitzada. Fabrica pinso de porcs. Abans se'n havia fet de vedells i de corder.
- Secció de maquinària: gestiona l'ús de màquines per part dels socis.
- Secció de consum: a la botiga de la cooperativa s'hi pot trobar carn, peix congelat, pa, detergent, perfums, ... i té un ampli aparcament.
- Secció de crèdit: és la secció financera de la cooperativa. S'encarrega de fer front als pagaments diaris de despeses generals i les factures de la cooperativa, també les liquidacions de la fruita. Hi ha llibretes a termini i crèdits als socis.
- Secció carburants: es subministra automàticament gas-oil A, gas-oil B, Gasolina i 98. També es reparteix a domicili.
- A més a més de tot això hi ha un auto-rentat.

1 comentarios:

Anònim
Diu ...

pobre panís i vui tornaa i vui tornaaaaaaaaaaaaaaaa feo xavier


didac tqm*