05 d’abril 2007

Setmana de processons

Per setmana santa nosaltres començem les vacances, però l’importància la tenen les celebracions i les litúrgies. La setmana santa va del diumenge de rams al diumenge de pascua o de resurrecció. Les celebracions recorden la passió, mort, i resurrecció de Jesús.
El diumenge de rams se celebra l’entrada de Crist a Jerusalem, envoltat de cristians amb palmes i branques d’olivera que el mossèn beneeix.
El divendres sant és un dia dedicat a la passió i mort de Jesús. A la tarda es celebra la passió i adoració a la creu, fent el camí a través del Viacrucis. El dia de pascua o diumenge de resurrecció es celebra la resurrecció de Jesús.
Les processons són un dels actes més significatius de la setmana santa. Les confraries estan formades per uns grups de gent que tenen una devoció a la mare de deu de la seva església. Per setmana santa treuen a les espatlles imatges sobre escenes de la passió i resurrecció de Jesús, les guarneixen amb flors, i les passegen pels carrers.
Els confrares acostumen a anar vestits amb túniques de color negre com a símbol de dolor, o bé de color morat que expressa un sentit penitencial. Els qui només van a veure, la segueixen amb una marxa silenciosa.
A mi les que m’agraden i les que vaig a veure són la dels dolors de Bellpuig i la de Lleida. Al sud d’Espanya, sobre tot a Andalusia, hi ha una gran devoció per les processons.

0 comentarios: