06 d’abril 2007

Els panadons

A Catalunya per Setmana Santa és una tradició fer panadons. Els panadons es fan amb una base de pasta que es farceix amb diferents ingredients. Abans, es solien fer perquè segons la religió cristiana per Setmana Santa no es podia menjar carn. Arreu de Catalunya es fan panadons, amb algunes variants segons el lloc on es faci.
La recepta
Per fer els panadons podem fer la pasta a casa o bé podem comprar pasta de fer pa a la pastisseria i acabar-ho de fer a casa. La pasta de la pastisseria la treballarem amb farina i oli fins que no se'ns enganxi als dits. Cada pa de pasta el dividirem en 5 o 6 porcions, depenent de com volem que siguin de grans els nostres panadons. Les porcions les farem en forma de bola i les deixarem reposar fins que augmentin de volum. Cada una de les boletes que hem fet serà un panadó.
Quan ja han augmentat de tamany les aplanem amb el corró de manera que ens quedin en forma de cercle. Aleshores, quan tenim el cercle fiquem el farciment a la meitat del cercle i dobleguem l'altra meitat per tapar-lo, ajuntant les vores. Després els panadons es posen al forn, que ha d'estar a uns 250 graus. Abans de posar-los al forn els hi posem un rajet d'oli al damunt i una mica de sucre. Quan els treiem del forn hi posem un rajet d'anís.
Els panadons es poden farcir de diferents maneres:
Farciment de poma
Quan tindrem la pasta estirada hi posarem la poma tallada molt fineta, oli, sucre i ho tapem.
Farciment de carabassa
Hi posarem una capa de carabassa tallada fineta i al damunt oli, sucre i tancarem el panadó.
Farciment d'espinacs
Hi posarem els espinacs que haurem escaldat prèviament (ben escorreguts). També hi posarem una miqueta de sal, all tallat ben petit, panses, pinyons i oli.
Farciment de vent
Només hi posarem oli, farina i sucre.
Bon profit!

0 comentarios: