04 de gener 2007

La matança del porc

A casa meva cada any matem el porc. Primer n'agafem un quan es petit, quan fa uns 20 quilos. Llavors l'alimentem amb verdures, fruites i també farina.
Quan arriba l'hivern, un dia el fem sortir de la corraleta i el pengem amb una corriola per la pota. El lliguem per la panxa, el cap i també per les potes. Quan esta ben lligat li posen un gibrell sota el cap, li clavem el ganivet a la vena principal, surt la sang i cau al gibrell.
Quan el porc ja s'ha mort, el despengem, el posem sobre una taula i el cremem una mica. Li rasquem el pèl i, amb unes pedres rasposes, l'acabem de netejar i el despeçem.
Agafem bocins de carn de diferents parts del cos i els portem a fer les proves. El veterinari mira si té la triquinosi o algun problema.
Si està bé, pastem la sang amb pa per fer la botifarra negra. En un calder es deixa bullir un parell d'hores el cap i una mica menys la panxa, la llengua i les cornes, que és la pell del porc. Quan està cuit es trinxa tot amb unes quantes cebes, s'hi fica sal i pebre, i s'emboteix. Es torna a bullir uns quinze minuts. També fem llonganisses, xoriços...
Un cop acabat, es fica tot al salador, que és la part més alta de la casa i és molt fosca, per assecar bé els pernils i tot el que queda. És una feina molt cansada, però tenim carn de qualitat per una bona temporada.

2 comentarios:

Sergi
Diu ...

Deu ser molt bo el porc si es igual com l'expliques a l'entrada. Sou una familia tradicional.

Xavier Llobera
Diu ...

Com esplica i com es veu al tallari el cap, aquest pernil deu ser molt bó.